Agenda

Shop

Contact

Nawras Altaky

Zanger, componist en Ud-speler

Nawras Altaky is een zanger, componist en Ud-speler gevestigd in Utrecht, Nederland. Hij is geboren in 1995 in de regio As-Suwayda in het zuiden van Syrië.

 

Met een diverse reeks ervaringen heeft Nawras gewerkt als componist bij gerenommeerde evenementen zoals het North Sea Jazz Festival, November Music Festival, Music Meeting Festival, Grachtenfestival, Paradox, en meer. Hij heeft ook het voorrecht gehad om op te treden in prestigieuze locaties zoals het Concertgebouw Amsterdam, Paradiso, Bimhuis, TivoliVredenburg en Le Guess Who, onder anderen.

 

De composities en optredens van Nawras worden gekenmerkt door zijn verkenning van nieuwe wereldmuziek via interdisciplinaire samenwerkingen en hedendaagse muziekprojecten. Zijn repertoire omvat klassieke, traditionele, moderne, experimentele en nieuwe wereldmuziek, waarbij zijn veelzijdigheid en artistieke visie tot uiting komen.

 

Critici hebben Nawras’s warme baritonstem geprezen, waarbij ze deze omschrijven als adembenemend, kleurrijk en in staat om spanning op te bouwen door onberispelijke timing. Als afgestudeerde van het conservatorium van Utrecht studeert Nawras momenteel voor een masterdiploma gericht op compositie en uitvoerende kunsten aan het Utrecht Conservatorium.

 

Nawras’s composities weerspiegelen zijn diepe verbinding met verschillende muzikale culturen, met name Arabische en westerse muziek. Hij combineert deze invloeden op een vaardige wijze om hedendaagse en moderne composities te creëren die verrijkt zijn met de schoonheid van Arabische melodieën, de vrijheid van jazzharmonieën en de kracht van klassieke tegenstemmen.

 

Gedreven door waarden zoals vrijheid, nederigheid, eerlijkheid, liefde en vreugde, put Nawras inspiratie uit zijn overtuigingen om krachtige boodschappen over te brengen via zijn muziek. Hij maakt gebruik van tekst, uitvoerende kunsten en beeldende kunst om de impact van zijn werk te vergroten.

 

Nawras beschouwt zichzelf als een activist en een veranderaar. In 2020 schreef hij het lied “SOS Moria” om bewustwording te creëren en steun te bieden aan 500 kinderen in het vluchtelingenkamp Moria. De compositie werd als solidariteitsactie door verschillende artiesten in Nederland uitgevoerd, zelfs via kerkklokken.

 

Als artiest heeft Nawras het podium gedeeld met gevierde artiesten zoals Caro Emerald, Ellen Ten Damme, Oene van Geel, Janne Schra, Kim Hoorweg, Nai Barghouti, Toni Roe, NBE, Nizar Rohana, en vele anderen. Nawras’s bijdragen aan de muziekscene strekken zich uit buiten zijn composities en optredens. Hij heeft gewerkt als componist bij de Music Meeting in Nijmegen en heeft verschillende composities in première gebracht op festivals zoals het Music Meeting Festival en het Grachtenfestival. Met name zijn compositie “Labels Are Not Our Names” werd gecomponeerd in opdracht van het Grachtenfestival en in première gebracht in Paradiso Amsterdam, waarbij een krachtige boodschap werd overgebracht tegen labeling, dehumanisering en het denken in hokjes.

My inspiration is driven by my values such as freedom, humility, honesty, love, and joy.

Terug naar overzicht