Agenda

Shop

Contact

Romana Vrede

Actrice/schrijver/regisseur

Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Na haar jeugd en een kennismaking met de kunsten ging ze naar de Arnhemse Toneelschool, waar ze in 1999 afgestudeerde als actrice. Daarna speelde ze jaren bij het Onafhankelijk Toneel, Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Artemis en het Noord Nederlands Toneel. 
Sinds 2017 maakte ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT).

 

Met Eric de Vroedt werkte ze onder andere aan The Nation, waar ze werd genomineerd voor een Colombina in 2018 en aan Race waarvoor ze in 2017 de Theo d’Or kreeg voor Beste vrouwelijke dragende rol.  Bij het Nationale Theater was ze recent te zien in de HNT voorstellingen We zijn hier voor Robbie, Liefdesverklaring, Trojan Wars en OustFaust.

 

Vrede speelde in verschillende tv-series als Overspel, Nieuwe Buren, Moordvrouw en Morten, maar ook in speelfilms als TBS, De Eetclub, Hiernamaals en Oom Henk. De afgelopen jaren was Romana ook te zien op televisie als sidekick in De Wereld Draait Door, De Vloer Op en werden er afleveringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten.  

 

Ze speelde vorig jaar een hoofdrol in de speelfilm I Don’t Wanna Dance, waarvoor zij een Gouden Kalf nominatie ontving van de Dutch Academy For Film. 

In 2016 maakte ze de voorstelling Who’s Afraid of Charlie Stevens over haar verstandelijk beperkte en autistische zoon. Ze bracht in 2020 haar boek De Nobele Autist uit, wat gaat over haar relatie met haar zoon Charlie. 

In 2020 begon ze aan het project Tijd Zal Ons Leren, waarbij ze bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd verteld. In een serie portretten schetsten ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.
Rondom dit project zijn een tv uitzending, theatervoorstelling, podcast serie en online talkshow gemaakt. In december volgt de uitzending van de registratie van de voorstelling op NPO2.

 

Romana regisseerde in 2023 de voorstelling The Story of Travis, die door het Nederlands Theater Festival werd geselecteerd en genomineerd in verschillende categorieën. 


 

Foto door Romy Treebusch

Ik geloof in radicale solidariteit

Terug naar overzicht