Agenda

Shop

Contact

Sophia Blyden

schrijver, dichter, programmamaker, literair redacteur en neerlandicus

Sophia Blyden (zij/hen) is schrijver, dichter, programmamaker, literair redacteur en neerlandicus. Maar ook feminist, activist en boekenwurm. Het vertellen en delen van persoonlijke verhalen vormt de rode draad in haar werk en ze gelooft sterk dat de kracht van kwetsbaarheid mensen verbindt.

 

In haar eigen (video)poëzie, fictie en teksten staan persoonlijke narratieven altijd centraal. Zo deelt ze over vrouw, van kleur en queer zijn en over haar relatie tot de mensen om haar heen. In 2018 ronde ze de Master Moderne Nederlandse Letterkunde af aan de Universiteit Leiden.

 

Daarna stapte ze officieel de culturele en creatieve sector van Nederland in. In die wereld staat het werken met thema’s als gelijkheid, educatie, wetenschap, feminisme en kunst&cultuur voor haar centraal. In 2018 richtte ze ook het feministisch platform Stories of Womanhood op. Hiermee organiseert ze avondvullende programma’s waar performers het podium betreden in verschillende steden om persoonlijke verhalen rondom ‘womanhood’ te delen met het publiek.

 

Daarnaast werkt(e) ze onder andere voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Humanity in Action, Stichting Talent & Dreams, Read My World en de VPRO. Sinds 2020 maakt ze samen met Annemieke Dannenberg de poëziepodcast Maxi Poezie en in de zomer van 2021 ging ze mee op schrijfresidentie van De Buren in Parijs.

 

Foto door Fenna Jensma

Terug naar overzicht