Agenda

Shop

Contact

De eerste keer in Verkadefabriek

featured artist   

nieuws   

11 februari 2022

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Amara van der Elst vlak voor de show

Op woensdag 2 februari stonden we voor de allereerste keer in de Verkadefabriek in ‘s Hertogenbosch. De Verkadefabriek is een plek waar film, theater en horeca samenkomen. Een hele nieuwe beleving voor Mensen Zeggen Dingen, die juist vaker clubs verblijden met gesproken en gezongen woorden. We werden ontvangen in de clubzaal waar de stoelen en tafels subtiel anderhalve meter van elkaar stonden verwijderd. Het gaf een jaren ’20 jazzclub-vibe af en het maakte de setting van Mensen Zeggen Dingen ineens heel intiem.

 

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Met de coronamaatregelen in ons achterhoofd, hadden we een heel strak programma. Teddy Tops opende de avond, zoals elke Mensen Zeggen Dingen. Ook al staan we op nieuwe plekken, we hebben altijd het vertrouwde gezicht van Teddy waar we op kunnen rekenen. De avond begon om 19:30 en strak om 22:00 uur moesten we allemaal buiten staan.

 

De avond werd ijzersterk afgetrapt door twee van de vier Barguijs: Tyler Koudijzer en Ivan Words. Een hele goede combinatie tussen humor en hele serieuze ervaringen. Deze twee zijn zo sterk op elkaar ingespeeld dat het echt een groot plezier is om naar hen te kijken en luisteren.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Na een luid applaus gingen we gauw verder naar de tweede artiest op het programma. Dat was namelijk niemand minder dan Benzokarim, een van de besten op dit moment. Luisteren naar Benzokarim is luisteren naar woorden die flowen in diverse talen, en of je ze nou spreek of niet: je voelt en weet wat hij zegt.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Nog steeds gebonden aan dat strakke schema van Rutte, knalden we gelijk door naar Dean Bowen. De derde Rotterdammer (en zeker nog niet de laatste) in deze mooie line-up. Zijn woorden zweven op taal, zoals hij zijn papieren laat zweven op lucht. Zijn stem neemt je mee en laat je niet meer los. Luisteren naar Dean Bowen is een ervaring die je nooit meer loslaat.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Na Dean was het tijd voor een biertje, colaatje of een theetje. Een korte pauze om even op adem te komen van al het moois wat deze artiesten ons voorschotelden. Je kon in de eerste helft spelden horen vallen en in de tweede helft was het niet veel anders. De stiltes waren luid en het applaus nog luider. Direct na de pauze beklom Kopje Onder het podium.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Met warme, lieve en hele grappige liedjes luisterden we ze naar hen. Met volle aandacht. Muziek is een fijn onderdeel van een avond Mensen Zeggen Dingen, want zingend zeggen we namelijk ook vaak dingen. Het lieve duo werd opgevolgd door een rauwe Rotterdammer, met een onnavolgbare stem en woorden die je ziel doordringen, namelijk Moze Naél. Hij nam ons mee in liefde, leven, strijden en snappen. Accepteren, zien en erkennen. Spelden zou je niet horen als men die zouden durven laten vallen.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst 

 

De volgende in de rij was Bosschenaar Eva van Pelt. Over lieve liedjes gesproken: dit was de definitie van lieve liedjes. Ze nam haar plek op het podium en bij het openen van haar mond, was de zaal van haar en van niemand anders. Met haar gitaar (en ukelele) wist ze ons allemaal om haar vinger te winden. We hielden al van haar, maar nu nog meer.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

De volgende die stond te trappelen om het podium te betreden was Rene Oskam, Zijn hele uitstraling nam ons mee terug naar de gladde R&B clubs in de jaren ’90 en daar leefden we voor. Zijn woorden poëtisch, ritmisch, net als zijn voorkomen. Een perfomance waar we van genoten en van blijven nagenieten.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto’s: Annelies Verhelst

 

We kregen het een beetje benauwd, want de tijd begon te knellen. Ook al zijn we niet dol op regels, waren deze regels wel belangrijk om na te leven. Dat deden we daarom maar braaf. Toch waren we relaxter dan ooit tevoren, want aan haastig dingen zeggen, doen we niet. Daar wordt niemand blij van. Plus waarom zou je gehaast zijn, als je de kans hebt om naar Amara van der Elst te luisteren? Dat wil je graag heel rustig en goed doen, want woorden van Amara: dat belooft wat.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek Amara van der Elst

Foto: Annelies Verhelst

 

De afsluiter van Mensen Zeggen Dingen is voor de boeken, de geschiedenis, de toekomst en voor eeuwig, namelijk Babs. Diens muziek, energie en creativiteit bracht ons die avond zoveel plezier. Eeuwig jammer dat dansen nog niet mocht, want Babs had, met MC Cas, zeker de zaal plat gekregen. Dat lukte zittend al, dus laat staan als we mochten staan. Babs, altijd voor herhaling vatbaar.

 

Mensen Zeggen Dingen in Verkadefabriek

Foto: Annelies Verhelst

 

Het was de allerbeste allereerste avond in Verkadefabriek. We hebben mooie, leuke, lieve, heftige, eerlijk en boze dingen gezegd en daar intens van genoten. We gaven betekenis aan op de planken staan en aan woorden die echt dingen zeggen. Zien we je de volgende keer in EKKO of weer in de Verkadefabriek?

Fotografie door Annelies Verhelst

Op de hoogte blijven van Mensen Zeggen Dingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.